About me

My photo
Malaysia
Hi! I'm Putri Rex from Malaysia. I don't just go through life, but I grow through life.. Alhamdulillah!

Friday, August 27, 2010

Syukur, Alhamdulillah :)

Today, I slept the whole day. My body was week and I thought I was sick. Tapi semua okay, I just had a jet lag still. Maybe in a day or 2 my body clock will be okay. 

When you get extra sleep, you will be kinda dizzy and disappointing a lil bit, because you wasted your day doing nothing. So I thought I had a bad day, but then mak wanted to 'berbuka' at Masjid, so she googled mana tahu ada masjid yang lebih near dengan our place. Usually mak pergi masjid yang a bit further, like 10 miles at Irvine. So, she found a nearer one, 2.3miles :) in Mission Viejo. It's wonderful there :) met alot of Muslims from various counties. Arab, Syiria, Iran, Pakistan, Indonesia and we're the only Malaysian :). Alhamdulillah. 

So I break-fast with dates and apple juice, performed Maghrib prayer and then we had foood! We had Arabian food I think, but I just had a few. After that, like 8.45pm: The Imam was reading Quran for 1 juz. Alhamdulillah, then we did the Tarawikh. Alhamdulillah.
Wow. You know, I may be Jahil or jakun, I've never been to Mecca (yet, soon insyaAllah) seeing other way of praying. Macam-macam. Kalau di Malaysia, kita pakai Telekung & Sembahyang dengan Jubah pon a few. Ini, ada yang pakai long dress (tutup aurat), yg best sembahyang sambil pegang Quran (sebab nak sama-sama baca surah dengan imam), wow :) I'm amazed. I feel so .. I don't know how to say but although I jakun macam tu tapi I was very lucky ;) .

Terus, ini pertama kali I sembahyang ikut Imam baca surah Sajaddah (if I spelt it right) Surah ini tak rukuk , terus sujud ;) and 4 Rakaat Tarawikh itu. Selalu Tarawikh 2 rakaat - 2 rakaat, tapi dengan surah sajaddah tu 4 rakaat :) again, I'm amazed. 
So, after finished 8 rakaat (tapi kira kita 10 la kan sbb surah sajaddah tu) 
Witir 3 Rakaat :) MasyaAllah, again, I don't know if I yang jahil ke (I'm truly sorry), they had bacaan doa kunut (tapi panjang semacam) i heard ladies at my back all were sobbing, subhanaAllah! I wished I could understand what they're reading. Sebak juga la I :). So Alhamdulillah :)I learned new things today. I am beyond happy to come and do tarawikh with all muslims near my hood :)

After sembahyang, sempat juga socialite with one Syirin girl, she a doctor :) Very sweet lady. And we met this group of Indonesians :) Sakan borak! Hehe sempat juga exchange phone number :) 
 
Oh! one more, esok, Friday Prayer they invited me to join them at 1pm? OH MasyaAllah. I kena buka buku balik la :) Mazhab lain sini, so tak apa I'll join them InsyaAllah. I look forward :). It'd be my first Sembahyang Jumaat ever ! since I was born. :)  
That's for now, I'll update more, and speak soon. 

ps: teringin nak pegi Mecca sembahyang depan Kaabah ;) InsyaAllah one day!

Have a wonderful time with your loved one :)
Assalamualaikum.

4 comments:

Hana Ibrahim said...

oh babe, i pun jakun masa first time nengok macam macam lagat org solat. Ada tu yang masa berdiri tangan tak peluk tubuh pun. They just stand straight. Btw, ada mazhab yang kalau kentut tak batal solat but kalau sendawa/burpp, batal air semayang. hehehehe

Lepas je malam ke 15 ramadhan, kita akan bacak doa kunut. Sape yang faham tu mmg seronok la dengar. Memang ada yang nangis. Sbb time doa kunut tu macam macam doanya. Paling sayup kalau dengar imam yang nangis. *cair terus*.

Kita kat Malaysia jek perempuan agak nampak pelik kalau solat jumaat. Hakikatnya tak de pelik nya.

Fara.Rahman said...

Putri smlm i pegi tarawikh dgn mummy in law kt klg. Imam die pon bace doa qunut masa Witir. And instead of 2 rakaat + 1 terus jadi 3 terus. Mmg mcm2 style ada. I guess byk lg bende yg kne belajar. Tp mmg seronok dpt discover bnde baru.

And u akan pegi friday prayer? Seronoknye

haziQah said...

kak put.. sory nk gtaw..yg masa imam bca surah as-sajdah tu, i think its not terlebih rakaat n sbb xde rukuk n trus sujud sbb imam de bca ayat sajadah means kna sujud sajadah. pas sujud sajadah, trus bgn blk n solat cm bse..i think la..

doa qunut pon ya..ada mcm2..lain mazhab lain qunut nye n ada mazhab yg x perlu bca qunut sbb dia bkn sunat yg dituntut...

sory kalu salah info..just sharing ;)

dieyralia said...

By the way, I hope u will experience the 10 mlm terakhir for Tarawikh there, because 1 of the night is mlm Lailatul-Qadar as you know....
Kalau u dpt dat opportunity, pegi tau & share with us here in M'sia how Muslims there performing Qiamullail :) during Ramadhan. It must be fun m'hadap Tuhan yang Maha-Esa while muhasabah diri di perantauan...
Aaaaamin.